Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Zakelijke hypotheek

De bekendste hypotheekvorm is ongetwijfeld de gewone particuliere hypotheek. Een dergelijke hypothecaire lening kan uitsluitend worden afgesloten door een particulier met als doel om de aankoop van een huis of appartement te financieren. We onderscheiden echter een particuliere hypotheek van een zakelijke hypotheek. Op het eerste zicht hebben beide kredietvormen hetzelfde doel en werken ze op een min of meer gelijkaardige manier, alleen de aard van de hypotheek verschilt. Wanneer u een zakelijke hypotheek wenst aan te vragen zijn er verschillende factoren waar u rekening mee zult willen houden. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Waarom een zakelijke hypotheek?
Allereerst is er natuurlijk de vraag waarom u zou moeten kiezen voor een zakelijke hypotheek. Hoe dan ook moet u er altijd rekening mee houden dat een zakelijke hypotheek uitsluitend kan worden afgesloten voor zakelijke investeringen. Wanneer u bijvoorbeeld van plan bent om een kantoor op te richten zult u hiervoor een gewone particuliere hypotheek kunnen afsluiten, maar dat zou willen zeggen dat u persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor de afbetaling van de hypothecaire lening. Wanneer u er voor kiest om hiervoor een zakelijke hypotheek af te sluiten is dat niet het geval. Dan valt de verantwoordelijkheid volledig ten laste van uw bedrijf en is het dus met andere woorden ook het bedrijf zelf die er voor moet instaan dat het geleende bedrag zoals afgesproken wordt terugbetaald. Dat dit niet zo eenvoudig is spreekt voor zich, want de bank zal ook bij een zakelijke hypotheek immers over de nodige waarborgen willen beschikken. We vertellen u hier in het volgende stukje graag meer over.

Voorwaarden van een zakelijke hypotheek
Wat de voorwaarden van een zakelijke hypotheek betreft kunt u eigenlijk min of meer rekening houden met de voorwaarden van een gewone hypothecaire lening. U dient er in dit geval zoals eerder reeds gezegd echter rekening mee te houden dat bij een zakelijke hypotheek de waarborg door uw bedrijf verstrekt moet worden. Dit wil zeggen dat u aan de bank cijfers zult moeten kunnen voorleggen waaruit blijkt dat uw bedrijf financieel gezond is en dat het vooral in staat is om te voldoen aan de afgesproken afbetalingstermijn. Mocht dat niet zo zijn kan het voorvallen dat de bank toch ook een particuliere waarborg zal eisen. In dit geval is zowel uw zaak verantwoordelijk voor de afbetaling van de lening als u als particulier persoon. Het spreekt voor zich dat dit de nodige gevaren met zich meebrengt waardoor het belangrijk is om hier goed over na te denken.

Fiscaal interessant
Net zoals de gewone particuliere hypotheek is ook de zakelijke hypotheek op fiscaal vlak zeer interessant. Bedrijven beschikken immers steeds over de mogelijkheid om de kosten van een hypothecaire lening in te boeken. Dit wil zeggen dat ze hoe dan ook kunnen rekenen op een bepaald fiscaal voordeel en dat niet alle kosten zomaar verloren gaan. Ook voor de zakelijke hypotheek geldt tot slot dat u zowel kunt kiezen voor een gewone hypothecaire lening op afbetaling als voor een aflossingsvrije hypotheek. Deze laatste is het interessantst voor bedrijven die willen kunnen genieten van een zo hoog mogelijk fiscaal voordeel.

Let op! Geld lenen kost geld