Kredietplanet.nl: Financieel, Sparen

Zakelijk sparen

Als particulier persoon kan het interessant zijn om geld te sparen, maar dat geldt zeker ook voor bedrijven. Als we één trend binnen de financiële markt kunnen vaststellen dan is het wel de stijgende populariteit van de zakelijke spaarmogelijkheden. Bedrijven kiezen er net als particulieren vandaag de dag veel vaker voor om een bepaalde spaarpot aan te leggen. Op deze manier hopen ze zich te kunnen wapenen tegen eventuele op financieel vlak minder goede tijden. Het probleem met zakelijk sparen is echter dat het veel moeilijker is om er een degelijk rendement uit te halen. Zeker wanneer we het gaan vergelijken met de particuliere spaarmogelijkheden kunnen we niet anders dan vaststellen dat zakelijk sparen niet alleen moeilijker, maar op het eerste zicht ook minder interessant is. In dit artikel vertellen we u graag meer over zakelijk sparen en zetten we alle voor- en nadelen voor u graag op een rijtje.

Hoe zakelijk sparen?
Net als bij particulier sparen kunt u ook op vlak van zakelijk sparen rekenen op een aantal mogelijkheden. In eerste instantie is er natuurlijk de zakelijke spaarrekening. Veel bedrijven kiezen er voor om een zakelijke spaarrekening af te sluiten omdat ze altijd een beetje extra kapitaal achter de hand zouden hebben. Op zich is dat goed, alleen is het wel zo dat het rendement op een zakelijke spaarrekening zeer laag ligt. Het voordeel bij een particuliere spaarrekening is immers nog dat deze is vrijgesteld van roerende voorheffing, iets wat bij een zakelijke spaarrekening niet het geval is. Hier komen we verder in het artikel nog even uitgebreid op terug.

Gelukkig is de zakelijke spaarrekening niet de enige mogelijkheid om geld te sparen als bedrijf. Er bestaan bijvoorbeeld ook nog allerhande spaarverzekeringen of zelfs termijnrekeningen die u met een zakelijke achtergrond kunt afsluiten. De enige keuze die u als bedrijf voor uzelf dient uit te maken is of u ten allen tijde uw spaargeld moet kunnen opvragen of niet. Is dat het geval en wenst u geen verlies te lijden, dan is een zakelijke spaarrekening de beste keuze. Is dat niet het geval en kunt u een bepaald kapitaal met andere woorden op lange termijn gaan sparen, dan zijn er waarschijnlijk betere alternatieven op de markt terug te vinden.

Roerende voorheffing
Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald dient u er rekening mee te houden dat er op zakelijke spaarmogelijkheden wel degelijk roerende voorheffing wordt afgetrokken. Bij een particuliere spaarrekening heeft u het voordeel dat er geen roerende voorheffing wordt aangerekend, maar dat is bij een zakelijke spaarrekening dus wel het geval. De roerende voorheffing wordt overigens meteen door de bank afgehouden. Los van de zakelijke spaarrekening is het belangrijk om rekening te houden met de geldende voorwaarden van de spaarmogelijkheid die u verkiest. Deze kunnen sterk afhankelijk zijn van formule tot formule, maar ook een zakelijk karakter kan in dit geval voor hogere kosten zorgen. Hoe dan ook wordt dit fenomeen aanzien als het grootste nadeel van zakelijke spaarmogelijkheden. De opbrengsten op dergelijke spaarformule’s liggen veelal aanzienlijk lager en er wordt ook nog eens roerende voorheffing van afgehouden. De zakelijke spaarmogelijkheden die op een dergelijke manier de zogenaamde inflatie weten te overleven zijn dan ook relatief moeilijk te vinden.

Conclusie
Er zijn zeker en vast voordelen verbonden aan zakelijk sparen. Net als voor een particulier is het ook voor een bedrijf goed om te weten dat er een bepaalde hoeveelheid spaargeld aan de kant staat. Mocht er zich op een bepaald ogenblik een onverwachte situatie voordoen bent u er immers zeker van dat u deze situatie het hoofd kunt bieden. Ook wanneer het op vlak van werk allemaal iets minder goed gaat kan het interessant zijn om een beetje spaargeld achter de hand te hebben. U weet immers maar nooit waar het met de economie heengaat…

Let op! Geld lenen kost geld