Kredietplanet.nl: Financieel, Lenen

Verantwoord geld lenen

Wie geld wil lenen zal zich eerst af moeten vragen of lenen wel écht nodig is. Want onnodig een lening afsluiten kan lekker makkelijk zijn, maar is financieel gezien een zeer onverstandige keuze. Bovendien is dat ook waar alle problemen mee zijn begonnen. Er werd té makkelijk geleend en om uzelf én de financiële crisis een klein beetje in positieve zin te helpen geven wij u in dit artikel meer tips en informatie over hoe u verantwoord geld kunt lenen.

Lenen of sparen?
Wanneer u kunt sparen voor uw gewenste aankoop dan is dat natuurlijk aan te raden. Alleen zijn bepaalde aankopen nagenoeg onmogelijk om voor te sparen voor de ‘gewone’ mens. Denk aan de aankoop van een woning of het financieren van een grootschalige verbouwing. Er zal dan een lening afgesloten moeten worden. Een woning aanschaffen kan middels een hypotheek en ook een verbouwing zou met een tweede hypotheek gefinancierd kunnen worden. Ook zou een doorlopend krediet daar uitkomst kunnen bieden.

Welke leningsvorm?

Biedt lenen u de enige redding dan rest het kiezen van de leningsvorm. Afhankelijk van hetgeen u wilt financieren past een bepaalde leningsvorm het beste bij u. Hieronder sommen we een aantal leningsvormen op:

● Hypotheek
Een hypotheek is een lening die voornamelijk af wordt gesloten voor de financiering van een woning. Ook wordt er wel eens een tweede hypotheek op een woning afgesloten om zo een verbouwing te kunnen financieren. Een hypotheek is alleen af te sluiten met een onderpand, maar het onderpand moet dan wel onroerend goed zijn. Een auto kan dus niet als onderpand op worden gegeven.

● Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een consumptief krediet dat wordt afgesloten voor de financiering van een auto, verbouwing, huishoudelijke goederen of van nieuwe meubels. Met een doorlopend krediet kunt u flexibel geld opnemen en aflossen. Ook de rente van de leningsvorm is flexibel waardoor de maandelijkse lasten kunnen fluctueren en zijn gebaseerd op de hoogte van de rente op dat moment en het bedrag dat u op dat moment op heeft genomen.

● Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening is een consumptief krediet die ook vaak wordt afgesloten voor de financiering van een auto, verbouwing of andere consumptieve behoeftes. Bij een persoonlijke lening weet u precies waar u aan toe bent. Op moment van afsluiten staat de looptijd, de rente en daarmee de hoogte van de maandelijkse termijnen vast. Daardoor weet u precies wanneer u de lening volledig heeft afgelost en hoeveel u maandelijks moet betalen.

Waar geld lenen?

U kunt een lening afsluiten bij een kredietverstrekker naar keuze en voordat u duidelijk hebt welke kredietverstrekker de juiste lening heeft voor u kunt het beste het aanbod vergelijken. Om uit te vogelen waar u het beste een lening af kunt sluiten hebben we hieronder een lijstje opgesteld die u kunt volgen:

1. Kies een leningsvorm uit;
2. Vraag een offerte aan voor het gewenste bedrag en voor de gewenste leningsvorm bij een of meerdere kredietverstrekkers;
3. Vergelijk de ontvangen offertes met elkaar op basis van de rente en de voorwaarden;
4. Ga in op de offerte die u het meeste aanspreekt of laat u verder informeren over de offerte door een afspraak te maken met de betreffende kredietverstrekker.

Let op! Geld lenen kost geld