Kredietplanet.nl: Financieel, Sparen

Sparen voor kinderen

Sparen voor kinderen, heel wat ouders willen het maar wat graag doen, al weten ze vaak niet goed welke verschillende mogelijkheden er op dit vlak precies bestaan. De grootste fout die u kunt maken is eigenlijk uitsluitend op zoek te gaan naar spaarmogelijkheden die specifiek gericht zijn op jongeren. Vaak sluit u op deze manier andere interessante spaarformules uit die u wellicht een hoger rendement garanderen. In dit artikel proberen we u een duidelijk zicht te geven op de verschillende mogelijkheden om geld te sparen voor uw kinderen, al gaan we daarbij iets verder dan de klassieke spaarformules voor jongeren. We zetten in ieder geval graag alle interessante mogelijkheden voor u even op een rijtje.

Een baby en jongeren spaarrekening
Laat ons meteen beginnen met één van de volgens velen interessantste spaarmogelijkheden voor kinderen onder de loep te nemen. De zogenaamde baby spaarrekening is een spaarrekening die u kunt afsluiten voor uw pasgeboren spruit. Een dergelijke spaarrekening kan meestal afgesloten worden voor een periode van maximum 2 jaar, of in ieder geval tot uw kind het tweede levensjaar bereikt (bepaalde banken bieden u immers de mogelijkheid om de baby spaarrekening drie maanden voor de geboorte af te sluiten). Op zich is de baby spaarrekening veelal een zeer interessante spaarrekening waarbij u kunt rekenen op een aantrekkelijke rente. Na twee jaar wordt de baby spaarrekening echter omgezet in een gewone jongeren spaarrekening waardoor de hoge rente wordt teruggeschroefd. In een dergelijk geval bent u vaak beter af met een hoogrentende spaarrekening. Deze biedt u niet alleen een eenvoudiger beheer, maar ook nog eens een absolute toprente. Vergelijk de rente van een baby en jongeren spaarrekening dus altijd met de standaard hoogrentende spaarrekeningen op de markt. De kans bestaat dat u zomaar een interessanter alternatief vindt!

Tak 21 spaarverzekering
Een Tak 21 spaarverzekering lijkt op het eerste zicht geen spaarformule die afgesloten zou moeten worden door ouders voor hun kinderen, maar niets is minder waar. De meeste mensen weigeren helaas om er rekening mee te houden dat een Tak 21 spaarverzekering met een looptijd van minimum 8 jaar uitermate interessant is. Wanneer u besluit om geld te sparen voor uw kinderen die bijvoorbeeld nog maar pas de leeftijd van 10 jaar hebben bereikt kan een Tak 21 spaarverzekering veel interessanter zijn dan een gewone spaarrekening, zelfs al biedt deze u een toprente. Een Tak 21 spaarverzekering zal u immers net omwille van het feit dat uw geld voor een bepaalde periode wordt vastgezet voorzien van een interessante rente die ook nog eens is vrijgesteld van roerende voorheffing. Zoals gezegd is de enige voorwaarde dat u het geld minimum 8 jaar en 1 dag vast laat zetten. Een Tak 21 spaarverzekering kan worden afgesloten door middel van een eenmalige storting, maar u kunt er eveneens voor kiezen om een vast maandelijks bedrag te sparen.

Spaarmogelijkheden met hogere risico’s
Bovenstaande spaarmogelijkheden zijn defensief tot zeer defensief, maar er zijn ook mensen die iets meer risico durven te nemen. Zeker wanneer het om sparen voor uw kind gaat wordt er doorgaans nooit korter dan enkele jaren gespaard. Dit zorgt er voor dat een eventuele dip in de rente niet perse hoeft te zorgen voor grote paniek. Uw spaarproduct heeft in een dergelijk geval immers steeds nog ruim voldoende tijd om zich te herstellen waardoor u min of meer op beide oren kunt slapen. Het is echter wel belangrijk om u altijd bewust te zijn van de risico’s die u loopt. Sparen voor kinderen door middel van een risicovolle belegging kan op vlak van rente interessant lijken, maar u moet er steeds aandachtig voor zijn dat de kans op verlies reëel is. Mensen die toch op zoek zijn naar een interessante belegging voor hun kinderen waar een klein beetje risico aan verbonden is kunnen eveneens kiezen voor aandelen in een coöperatieve. Let wel, ook in dit geval loopt u steeds het risico’s op verlies van het door u ingelegde kapitaal.

Conclusie
Sparen voor kinderen is zoals u ziet op tal van verschillende manieren mogelijk. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat u verder kijkt dan uw neus lang is. Veel spaarders gaan blindelings in op het advies van hun bankier en hoewel dat zeer gunstig kan uitvallen zijn er vaak ook nog andere interessante mogelijkheden. Alleen door alle verschillende spaarmogelijkheden voor kinderen tegenover elkaar af te wegen bent u er zeker van dat u niet alleen uw eigen spaargeld zoveel mogelijk laat opbrengen, maar ook dat uw kinderen zullen kunnen genieten van een zo optimaal mogelijk rendement.

Let op! Geld lenen kost geld