Kredietplanet.nl: Financieel, Sparen

Spaarrekening

Bijna iedereen heeft vandaag de dag wel één of zelfs meerdere spaarrekeningen waar een appeltje voor de dorst op wordt geplaatst. Een spaarrekening is sinds jaar en dag dan ook een vaste manier van geld sparen geworden. Vroeger werd op een spaarrekening echter probleemloos een hoge rente geboden die het hoofd kon bieden aan de zogenaamde inflatie. Vandaag de dag stellen heel wat spaarders zich de vraag of dat nog steeds het geval is. De inflatie neemt toe terwijl de rente op een spaarrekening alleen maar afneemt. Het is dan ook nog maar de vraag of we tegenwoordig de spaarrekening nog kunnen zien als een interessante manier van geld sparen. We proberen u in dit artikel op deze vraag een passend antwoord te geven.

De klassieke spaarrekening
Allereerst is er de klassieke spaarrekening. De klassieke spaarrekening is een gewone spaarrekening die zich kenmerkt door een hoge basisrente in combinatie met een lage getrouwheidspremie. Die hoge basisrente hoeft u tegenwoordig niet al te letterlijk te nemen. Op een gewoon klassiek spaarboekje is de kans immers groot dat u slechts een basisrente kunt verwachten van zo’n 1 procent. Aangevuld met de beperkte getrouwheidspremie die op een dergelijke spaarrekening wordt gegeven kunt u veelal rekenen op een totale rente van ongeveer maximum 1,5 procent. Als we weten dat de inflatie in 2012 zo’n slordige 3 procent of meer bedraagt, dan is het snel uitgemaakt dat de klassieke spaarrekening u maar van weinig rendement zal voorzien.

De getrouwheidsrekening
naast de klassieke spaarrekening is er ook nog de getrouwheidsrekening. De getrouwheidsrekening is een soort spaarrekening, maar dan wel één die omgekeerd te werk gaat. Op de getrouwheidsrekening wordt immers steeds een beperkte basisrente aangeboden terwijl het vooral de getrouwheidspremie is die er voor zorgt dat u kunt rekenen op een hogere rente dan op de klassieke spaarrekening het geval is. De getrouwheidsrekening is echter niet voor alle spaarders even interessant. U dient er immers rekening mee te houden dat u als het ware verplicht bent om uw spaargeld gedurende minimum 12 maanden op uw getrouwheidsrekening te laten staan. Doet u dit niet en haalt u vroeger geld af zal dat ten koste gaan van een belangrijk deel van uw rendement.

Online spaarrekening
Tot slot is er ook nog de zogenaamde online spaarrekening. Tegenwoordig wordt deze eigenlijk aanzien als de enige spaarrekening die is opgewassen tegen de inflatie. De online spaarrekening is een spaarrekening die zoals u waarschijnlijk reeds kunt vermoeden uitsluitend online kan worden afgesloten en beheerd. Het nadeel aan deze spaarrekening is dus dat u eigenlijk nooit persoonlijk contact met een adviseur van een bank zult hebben. Het voordeel is dan weer dat u kunt rekenen op een zeer aantrekkelijk rendement. Een online spaarrekening biedt u begin 2012 immers nog een jaarlijkse rente tussen de 2,5 en de 3 procent. Dat is heel wat beter dan de 1,5 procent die u kunt verwachten op een gewone klassieke spaarrekening. U dient er wel rekening mee te houden dat niet alle banken over een online spaarrekening beschikken en de rente sterk afhankelijk kan zijn van bank tot bank.

Conclusie
Een spaarrekening is en blijft ontzettend populair, ook al weet u dat de inflatie eigenlijk ieder jaar opnieuw aan uw geld blijft knagen. Mensen vinden echter vooral het idee achter een spaarrekening fijn. U kunt best rustig slapen ‘s nachts wanneer u weet dat u enkele duizenden of wie weet zelfs tienduizenden euro’s op uw spaarrekening heeft staan voor het geval er ooit iets mis mocht lopen. Het is dus niet zozeer het rendement die mensen er toe aanzet om een spaarrekening te openen, maar vooral het idee om een aardig bedrag achter de hand te hebben voor wanneer het echt eens goed mis mocht lopen. Niemand weet immers wat de toekomst voor ons nog allemaal in petto heeft.

Let op! Geld lenen kost geld