Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Spaarhypotheek

Tegenwoordig beschikt iemand die een hypothecaire lening wenst af te sluiten over verschillende mogelijkheden. Enerzijds is er natuurlijk nog altijd de gewone lening op afbetaling, maar anderzijds bestaat er ook nog steeds zoiets als een spaarhypotheek. Een spaarhypotheek is eigenlijk niets of minder dan een aflossingsvrije hypothecaire lening die gekoppeld wordt aan een spaarrekening. U zult met andere woorden maandelijks alleen maar de kosten op uw hypothecaire lening moeten betalen, maar zult ook verplicht worden om een maandelijkse storting op een spaarrekening uit te voeren. Aan het einde van de looptijd van uw spaarhypotheek zal het verschuldigde bedrag aan de hand van het opgespaarde saldo afgelost worden. We vertellen u in dit artikel graag meer over de spaarhypotheek.

Voordelen van een spaarhypotheek
Mensen die kiezen voor een spaarhypotheek doen dit in de meeste gevallen omdat ze erbij kunnen rekenen op enkele interessante voordelen. Allereerst is er bijvoorbeeld het fiscaal voordeel op de spaarhypotheek. U spaart niet alleen een vermogen op dat vrij is van belastingen, maar u kunt daarnaast ook rekenen op een zo optimaal mogelijke fiscale aftrek. Deze fiscale aftrek is het gevolg van het constant blijven van de kostprijs van uw spaarhypotheek. Bij een hypothecaire lening op afbetaling worden de kosten naarmate u aflost kleiner, maar bij een spaarhypotheek blijven deze de volledige looptijd even hoog. Voor iedereen die op zoek is naar een manier om zijn of haar belastingen te verlagen is het aankopen van een huis middels een spaarhypotheek dus absoluut zeker interessant. Het laatste voordeel zit hem in de zekerheid van de kredietnemer. Wanneer u kiest voor een spaarhypotheek bent u er in tegenstelling tot bij een gewone aflossingsvrije hypotheek immers altijd zeker van dat uw hypotheek aan het einde van de looptijd is afbetaald.

Oversluiten van een spaarhypotheek
U bent er ongetwijfeld van op de hoogte dat u in bepaalde omstandigheden een hypothecaire lening kunt oversluiten. Bij een gewone hypothecaire lening op afbetaling kan dit interessant zijn wanneer de kosten voor het oversluiten lager liggen dan de rente die u kunt uitsparen. Bij een spaarhypotheek is dat een compleet ander verhaal. Wanneer u gebruik maakt van een spaarhypotheek zult u immers kunnen rekenen op een bepaald fiscaal voordeel. Het gevaar bestaat (in 90 procent van de gevallen is dit zo) dat u verplicht zult zijn om het fiscaal voordeel dat u heeft verkregen over uw spaarhypotheek terug te betalen wanneer u er voor kiest om deze te oversluiten. Mocht dat het geval zijn moet u er rekening mee houden dat dit bijzonder onvoordelig is. U zult in dat geval immers opgezadeld worden met heel wat kosten die uw hypothecaire lening erg duur zullen maken. Het oversluiten van een spaarhypotheek is dus hoe dan ook geen goed idee.

Conclusie
Hoewel een spaarhypotheek dus ongetwijfeld een interessante mogelijkheid biedt om een hypothecaire lening af te sluiten is het wel zo dat niet iedereen het hier mee eens zal zijn. Een spaarhypotheek is dan ook een hypotheek die eigenlijk uitsluitend geschikt is voor mensen die een zo hoog mogelijk fiscaal voordeel wensen te bekomen. Indien u alleen of samen met uw partner op zoek bent naar een zo goedkoop mogelijke hypothecaire lening is deze kredietvorm voor u minder geschikt. Hoe dan ook wordt het alleenstaanden over het algemeen aangeraden om niet voor een spaarhypotheek te kiezen, zeker niet wanneer u er een zogenaamde overlijdensverzekering aan wenst te koppelen. Dan kunnen de kosten van de spaarhypotheek immers erg aanzienlijk worden.

Let op! Geld lenen kost geld