Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Rente hypotheek

De rente die op een krediet in rekening wordt gebracht is altijd belangrijk, maar toch is de rente op een hypothecaire lening zonder enige twijfel het belangrijkste van allemaal. Hoewel we op vlak van procentuele rente perfect zouden kunnen stellen dat een hypothecaire lening één van de goedkoopste leningen op de markt is, is dat niet zo voor de daadwerkelijke kostprijs van de lening. De procentuele rente mag dan lager liggen dan bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening, maar 5 procent op een bedrag van 100.000 euro bij een hypothecaire lening zal nog altijd meer zijn dan 7 procent op een bedrag van 25.000 euro bij een persoonlijke lening. Ook de manier waarop de rente wordt berekend kan verschillen van hypotheek tot hypotheek. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Rente op een hypotheek op afbetaling
Wanneer u kiest voor de traditionele hypotheek, namelijk een hypotheek op afbetaling, dan zal er u gezegd worden dat de rente op uw financiering niet constant is. Dat wil zeggen dat er geen sprake is van een vaste maandelijkse rente, maar dat de rente gebaseerd wordt op het openstaande bedrag. Met andere woorden, hoe meer u van uw hypothecaire lening heeft afgelost, des te lager de maandelijkse kostprijs komt te liggen. In principe brengt deze manier van berekenen één voor- en één nadeel met zich mee. Het voordeel is dat de zwaarste afbetalingen aan het begin plaatsvinden. Als u hier even doorheen kunt bijten heeft u met andere woorden de meeste kosten betaald en wordt de maandelijkse afbetaling er alleen maar beter op. Het nadeel aan een dergelijke hypotheek is het fiscaal voordeel. Een hypothecaire lening op afbetaling is eigenlijk een hypotheek waarbij u wenst dat de kostprijs zo laag mogelijk wordt gehouden, eender wat het fiscaal voordeel is. Het fiscaal voordeel op een hypothecaire lening ligt immers bijzonder laag wanneer we dit gaan vergelijken met bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, en laat dat nu net de hypotheek zijn waar we het nu over gaan hebben.

Rente op een aflossingsvrije hypotheek
Met de rente op een aflossingsvrije hypotheek zit het natuurlijk helemaal anders. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het immers zo dat (zoals de naam reeds doet vermoeden) er niet van het oorspronkelijke kredietbedrag wordt afgelost. Dat zorgt er voor dat de rente die u iedere maand moet betalen wel constant even hoog ligt en dat de kostprijs met andere woorden veel hoger ligt dan bij een gewone hypothecaire lening op afbetaling. Daar staat tegenover dat een aflossingsvrije hypotheek de interessantste vorm van hypothecaire lening is voor mensen die op zoek zijn naar een hypotheek met een zo optimaal mogelijk fiscaal voordeel. Denkt u zelf geen nood te hebben aan een dergelijke fiscale inbreng en heeft u eveneens liever dat er constant van het door u geleende bedrag wordt afbetaald, dan is de hypothecaire lening op afbetaling nog steeds de interessantste mogelijkheid.

Conclusie
Als enige conclusie van dit artikel kunnen we stellen dat het gevaarlijk is om er vanuit te gaan dat een hypothecaire lening op zich een goedkoop krediet zou zijn. Dat is niet zo. Oké, de procentuele rente die op een dergelijke financiering wordt aangerekend ligt laag, dat is helemaal waar, maar het bedrag dat u leent is doorgaans veel hoger dan bij eender welke andere lening en het is net dat die er voor zorgt dat de uiteindelijke kostprijs zo hoog komt te liggen. Veel mensen proberen de maandelijkse druk op hun financiële situatie zo laag mogelijk te houden door te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, maar dat is natuurlijk de oplossing niet. Het is niet omdat u maandelijks op het eerste zicht minder dient te betalen, dat het daarom automatisch ook een goedkopere financiering is. Sterker nog, de aflossingsvrije hypotheek wordt aanzien als één van de duurste financieringen op de markt.

Let op! Geld lenen kost geld