Kredietplanet.nl: Financieel, Lenen

Persoonlijke lening

We onderscheiden eigenlijk verschillende soorten kredietnemers. De ene kredietnemer zal bijvoorbeeld op zoek gaan naar een heel lineaire lening terwijl de andere kredietnemer zal houden van de nodige flexibiliteit. Het is belangrijk om vooraf uit te maken welke type kredietnemer u bent. Wanneer u wenst te kunnen genieten van de zekerheid van een lineaire lening, dan is de kans groot dat u op het einde van de rit kiest voor een persoonlijke lening. Bent u echter toch meer te vinden voor een lening waarbij u deels kunt afwijken van de kredietvoorwaarden, dan kiest u beter voor een doorlopend krediet. In dit artikel bespreken we de eerste doelgroep die graag een lening zou willen afsluiten door middel van een persoonlijke lening.

Wat is een persoonlijke lening?
Een persoonlijke lening is een zeer eenvoudige, lineaire lening. Dit wil zeggen dat u niet moet verwachten dat er flexibele voorwaarden aan verbonden zijn. Bij het ondertekenen van de kredietovereenkomst zult u immers weten hoeveel u maandelijks moet afbetalen, welke kosten er worden aangerekend op de lening en hoelang de lening in kwestie zal lopen. Normaal wordt er aan deze informatie niet meer geraakt. Wanneer u op een zeker ogenblik in financiƫle moeilijkheden zou komen en u daardoor de maandelijkse aflossing niet meer kan betalen kan er onder voorwaarden veelal wel een tijdelijk uitstel worden bekomen. Let wel, dit tijdelijk uitstel zal u een boete opleveren zodat het totale kostenplaatje van de lening in kwestie groter zal worden. Kies dus enkel en alleen voor een persoonlijke lening wanneer u er honderd procent zeker van bent dat u de kredietvoorwaarden stipt kunt naleven.

Intrest op een persoonlijke lening
De intrest, veelal uitgesproken als rente, op een persoonlijke lening ligt betrekkelijk laag. Dit heeft alles te maken met het gegeven dat het niet mogelijk is om van de kredietvoorwaarden af te wijken zonder dat u daarvoor een bepaalde (hoge) geldboete krijgt. Het is net dat risico dat er voor de kredietnemers voor zorgt dat ze kunnen rekenen op een lage basisrente. Let wel, wanneer u van de kredietvoorwaarden afwijkt en boetes moet betalen kan de kostprijs van een persoonlijke lening ook snel oplopen. Vergeleken met een doorlopend krediet mag de basisrente op een persoonlijke lening dan immers wel veel lager liggen, de kostprijs voor de boetes kan bij een persoonlijke lening veel hoger oplopen. Zorg er tot slot ook voor dat u de rente op een persoonlijke lening altijd goed vergelijkt. Het staat iedere bank vrij om zelf te bepalen welke rente zij in rekening brengt op haar persoonlijke lening, dus vergelijken is nooit een slecht idee!

Zekerheid
Eigenlijk is het omschrijven van een persoonlijke lening niet zo moeilijk. Mensen die er voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten kiezen eigenlijk gewoon voor veiligheid en zekerheid in combinatie met een lage kostprijs. Een persoonlijke lening afsluiten wil immers niet alleen zeggen dat u kunt genieten van lage maandelijkse kosten, het wil ook zeggen dat u er zeker van kunt zijn dat uw lening is afbetaald op de vervaldatum. Dit heeft u bij een doorlopend krediet dan weer niet. Een doorlopend krediet biedt haar kredietnemers namelijk de mogelijkheid om afgeloste bedragen terug op te vragen. Bij een persoonlijke lening is dit in het geheel niet mogelijk waardoor u gebonden bent aan een vaste maandelijkse afbetaling. Bent u met andere woorden op zoek naar een lineaire, goedkope en betrouwbare lening, dan is de persoonlijke lening voor u meer dan waarschijnlijk de beste keuze.

Let op! Geld lenen kost geld