Kredietplanet.nl: Financieel, Sparen

Pensioensparen

Pensioensparen, het blijft iets waar we liever niet aan denken, of toch zeker niet op vroege leeftijd. Pensioensparen lijkt voor veel mensen ook iets waar ze niet meteen de vruchten van kunnen plukken. Zonder enige twijfel is dit één van de redenen waarom velen er slechts voor kiezen om tegen de leeftijd van bijvoorbeeld veertig jaar met pensioensparen te beginnen. De vraag is echter of het wel klopt dat u tot aan uw pensioen moet wachten om de voordelen van pensioensparen te kunnen ervaren. Wat velen immers over het hoofd zien is dat er een fiscaal voordeel aan verbonden is. Dit fiscaal voordeel zorgt er voor dat u jaarlijks een aanzienlijk bedrag kunt inbrengen in uw belastingaangifte waardoor u eigenlijk vanaf het eerste jaar pensioensparen reeds kunt rekenen op een interessant voordeel. In dit artikel vertellen we u graag meer over pensioensparen.

Hoe werkt pensioensparen?
Pensioensparen is in alle gevallen natuurlijk een vorm van sparen op erg lange termijn. Theoretisch valt het pensioensparen zelfs onder een “levenslange” spaarverzekering. Het is wel mogelijk om op twee verschillende manieren te sparen. U kunt er immers voor kiezen om een maandelijkse premie te betalen (dit bedrag wordt in zowat alle gevallen automatisch van uw rekening afgeschreven), maar het is ook mogelijk om één keer per jaar een storting uit te voeren. Welke manier van betalen uw voorkeur geniet kunt u perfect aangeven bij het ondertekenen van de overeenkomst. Zoals in de inleiding reeds gezegd kunt u bij pensioensparen ook ieder jaar een attest verwachten. Dat attest kunt u opnemen in de aangifte van uw persoonlijke belastingen waardoor u kunt rekenen op een bepaald belastingvoordeel.

Hoeveel kan ik sparen met pensioensparen?
Veel mensen denken dat het met pensioensparen mogelijk is om zelf aan te geven welk bedrag u spaart. Dat is echter niet het geval. Ieder jaar opnieuw wordt er een bepaald bedrag vastgesteld welke u op jaarbasis maximaal kunt sparen. U kunt er voor kiezen om minder te sparen, maar meer dan het vastgestelde bedrag is niet toegestaan. Het beperken van het bedrag dat gespaard kan worden zorgt er logischerwijs eveneens voor dat ook het fiscaal voordeel wordt beperkt. Indien u er voor kiest om het maximumbedrag te sparen geniet u als vanzelfsprekend wel eveneens van een maximaal fiscaal voordeel. Meer sparen dan is vastgesteld is dus niet alleen niet mogelijk, het zou ook nog eens niet interessant zijn.

Wanneer beginnen met pensioensparen?
De grootste vraag is en blijft natuurlijk wanneer u nu precies zou moeten beginnen met pensioensparen. Het is natuurlijk een feit dat pensioensparen nogal snel en eenvoudig uitgesteld wordt, maar eigenlijk is dat niet verstandig. Wanneer u er voor kiest om rond de leeftijd van twintig jaar te starten met pensioensparen is het vermogen dat u op het einde van de rit heeft opgebouwd natuurlijk veel groter dan wanneer u er pas voor kiest om rond de leeftijd van veertig jaar te beginnen met sparen.

Het probleem is echter dat pensioensparen natuurlijk een bepaalde kostprijs met zich meebrengt en de meeste jonge mensen er in eerste instantie voor kiezen om een huis te kopen en af te betalen. Dat is natuurlijk prima, want ook beschikken over een eigen huis is zeer belangrijk wanneer u in pensioen bent, maar dan zult u er rekening mee moeten houden dat u op het einde van de rit slechts een beperkter kapitaal heeft opgespaard. Vooral voor mensen met een laag standaard pensioen is beschikken over een degelijk bedrag uit een pensioenspaarplan vaak zeer belangrijk, dus hou dit zeker in uw achterhoofd.

Conclusie
Er zijn heel wat voor- en nadelen verbonden aan pensioensparen. Als nadeel wordt bijvoorbeeld wel eens aangehaald dat de algemene spaarrente op pensioensparen te laag ligt om de inflatie te overleven, maar alles bij elkaar gezien is pensioensparen gewoon interessant. Op latere leeftijd is het immers veel moeilijker om geld bij elkaar te krijgen en dan zult u meer dan tevreden zijn dat u er voor heeft gekozen om aan pensioensparen te doen. Daarbij wordt bij een eventueel overlijden het gespaarde bedrag, al dan niet vermeerdert met een bepaalde intrest, door de verzekeraar aan de opgegeven begunstigde uitbetaald zodat u weet dat uw zuur verdiende spaargeld nooit helemaal verloren zal gaan.

Let op! Geld lenen kost geld