Minilening

Minilening

klein bedrag lenen zonder bkr

Het kan voorkomen dat u ineens een geldbedrag nodig hebt, dat u net niet meer beschikbaar heeft. Bijvoorbeeld omdat uw koelkast plotseling kapot is gegaan of omdat er een factuur binnen komt, waar u geen rekening had gehouden maar die wel meteen betaalt moet worden. Het hoeft niet om grote bedragen te gaan. Dan is er de mogelijkheid om een minilening af te sluiten, soms ook het flitskrediet genoemd.

Kort en laag

Het woord “mini” duidt op het lage bedrag en op de korte duur van de lening. De bedragen kunnen tussen de 100 en 1500 euro zitten. De looptijd varieert van een paar maanden tot een jaar, maar zeker niet meer dan dat. Daar zit het grote voordeel: u zit er niet lang aan vast. Door het lage bedrag is het vaak mogelijk om het snel af te lossen. Dat is precies de bedoeling. De constructie maakt het mogelijk om meteen op een aanbieding van iets in te gaan, die er nu is, maar volgende week niet meer. Dat is de charme van de minilening.

Snel ter beschikking

De aanvraag duurt kort. Vaak krijgt u het geld al de volgende dag op uw rekening bijgeschreven. Bij sommige aanbieders is het zelfs mogelijk om een spoedoverboeking te doen, uiteraard wel tegen extra kosten. Die snelheid moet ook, want vaak gaat het bij een minilening over een bedrag dat u direct nodig hebt.

Snelle terugbetaling

Een korte looptijd betekent dat u het bedrag in een korte tijd weer ter beschikking moet hebben om het af te betalen. Voor veel leners zal dat niet zo’n probleem zijn, maar u moet het wel van te voren beseffen en zorgen dat u dat geld wel achter de hand houdt als uw salaris binnenkomt. Vervroegd aflossen is vaak wel mogelijk, dan bent u nog sneller van de lening af.

Hoge rente en onkosten

Het grootste nadeel is de hoge rente. Die kan oplopen tot wel 14%. Dan wordt het een hele dure koelkast of laptop die u aanschaft. Bedenk dus goed wat u doet voordat u een minilening afsluit voor een dergelijke koop die u misschien niet meteen nodig heeft. Een ander nadeel is dat er eerst allerlei administratiekosten worden berekend en afgetrokken. Die kunnen fors oplopen. Dat betekent dat u een hoger bedrag moet lenen dan u eigenlijk nodig heeft, om toch het juiste bedrag in handen te krijgen. Informeer daarom eerst goed hoe dat in elkaar zit en hoe hoog de bedragen oplopen. Als u de rente plus de administratieve kosten optelt, wordt pas goed duidelijk hoeveel geld u uiteindelijk kwijt bent. Vaak zijn deze extra kosten niet meteen te zien, maar worden ze pas achteraf zichtbaar. Dat kan flink schrikken zijn. Houd er rekening mee als u overweegt om een minilening af te sluiten.

Leenadvies?

De aanbieders van een minilening hebben een ander systeem van beoordeling dan de gewone kredietverstrekkers. Ze zijn sneller geneigd om geld te verstrekken. Vanwege het lage bedrag is het risico voor hen niet groot. Bovendien halen ze het geld snel terug door de hoge rente. De banken en financiële instellingen die langlopende leningen verlenen met hoge bedragen moeten dat wel degelijk in ogenschouw nemen. De overheid zit daar ook veel korter op met de regelgeving en de controle van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Bij de minilening neemt die controle en regelgeving wel toe. Dat moet ook, want de risico’s voor de consument zijn er wel degelijk. Ze zijn gebaat bij een duidelijke uitleg en transparantie over de lening. Leenadvies dus, dat door aanbieders van minileningen niet altijd wordt gegeven. Als u een minilening aangaat, moet u dus goed navragen hoe de lening in elkaar zit. De strengere regels van de overheid hebben er toe geleid dat een aantal aanbieders van minileningen gestopt zijn of ´uitgeweken´ zijn naar het buitenland. In Nederland mag het totale kostenplaatje jaarlijks niet hoger zijn dan 14%, maar in het buitenland geldt dit lang niet overal.

Bij een negatieve BKR

De snelle verstrekking van een minilening geldt in een aantal gevallen ook voor mensen met een negatieve BKR registratie. Die registratie is bedoeld om mensen met schulden te beschermen tegen nog meer schulden. Oftewel, als u ergens schulden heeft die u niet af kunt lossen, krijgt u ergens anders niet snel meer een extra lening. Bij een minilening kan dat soms toch, en dat kan gevaarlijk zijn voor de financiële positie van de lener. Ook studenten (met een laag inkomen) kunnen een flitskrediet afsluiten. Aan de ene kant is goed dat het mogelijk is, maar aan de andere kant ligt er een risico bij de terugbetaling. Het is goed om eerst alle alternatieven te bekijken voordat u overgaat tot een flitskrediet. Alternatieven voor een minilening kan zijn een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Ferratum

Met een minilening Ferratum leent u voor een relatief korte periode een klein bedrag van maximaal € 1500,-. Dit bedrag dient u volledig terug te betalen in maximaal 62 dagen. Zoals u ziet is deze leenvorm slechts geschikt als voorschot op uw salaris, omdat het in tegenstelling tot andere kredieten snel moet worden afgelost. Er kleven aan een minilening naast een aantal voordelen zeker ook een aantal nadelen.

Feit is dat wanneer u snel wat geld wilt lenen, de minilening een uitkomst zou kunnen zijn. Na een goedgekeurde aanvraag heeft u binnen 24 uur, maar soms ook nog dezelfde dag het door u aangevraagde bedrag op uw rekening staan.

Ook geniet Ferratum een zekere mate van bekendheid omdat het de enige manier is om een geldbedrag zonder bkr toetsing te kunnen krijgen. Er wordt wel een bepaalde kredietcheck gedaan, maar het bkr in Tiel wordt niet geraadpleegd. Dit heeft voor mensen die een negatieve registrering hebben het voordeel dat zij toch nog een bescheiden bedrag kunnen lenen.

Saldodipje

U kunt bij Saldodipje terecht voor een klein bedrag. De aanvraag gaat snel, veilig en eenvoudig. De hele aanvraagprocedure wordt online afgehandeld, u hoeft dus niet met papieren naar de brievenbus en ook telefonisch contact is niet nodig om een aanvraag succesvol af te ronden. Uitbetalen gaat net als bij andere aanbieders snel en zelfs dezelfde dag uitbetaling behoort tot de mogelijkheden. Wellicht betaalt u dan extra kosten.

Het aanvragen van een minilening gaat in vier eenvoudige stappen:
1. Kies uw gewenste looptijd en bedrag.
2. Upload uw legitimatie en kies een garantsteller.
3. Bevestig uw bankrekening met iDeal en verstuur uw aanvraag.
4. Na goedkeuring binnen 24 uur geld op uw rekening.

U kunt bij Saldodipje terecht voor een minilening, flitskrediet, spoedlening, snel geld lenen en geld lenen zonder BKR.


Bij een minilening is de rente altijd maximaal.

Daarnaast kunnen er ook nog andere kosten zijn.