Kredietplanet.nl: Financieel, Lenen

Minilening: “gratis” lening met een hoog risico

Velen van ons kennen het wel. Net in een maand waarin het niet zo goed uitkomt gaat de TV, de wasmachine of de koelkast kapot. De noodzaak voor een vervanging is er, maar de financiële middelen om een dergelijk apparaat aan te schaffen is er niet. Er zijn dan enkele opties: geduldig wachten tot u weer geld voor handen heeft, geld lenen van familie of vrienden of uw toevlucht zoeken tot een snelle en gemakkelijke lening via het internet. Voor een aantal mensen vallen de eerste twee opties af en wordt er de keuze gemaakt voor een minilening. Op zich kan dit prima, maar er zijn toch enkele gevaren waar u goed rekening mee dient te houden.

Een minilening, ook wel flitslening genoemd, is gemakkelijk via het internet af te sluiten. U kunt zich registreren als klant op een website en na het invullen van enkele gegevens en de goedkeuring van uw account kunt u een lening aanvragen. In eerste instantie zal deze lening beperkt blijven tot een bedrag tussen de 50 en 200 euro. Voor een grotere aankoop dus niet afdoende, maar ook bedragen in die richting komen soms heel erg goed van pas. Het is vaak net die tas met boodschappen die u eigenlijk wel nodig heeft maar op dat moment niet kunt betalen. Door een minilening af te sluiten heeft u het geld vaak binnen enkele uren op uw rekening en kunt u toch datgene kopen waar u dringend op zat te wachten.
Het verleidelijke aan een minilening is dat deze lening u niets kost. Normaal betaalt u een bepaald rentepercentage over het geleende bedrag, maar een minilening is gratis. ‘Gratis?’, zult u denken. ‘Klopt dat wel?’ Het antwoord daarop is dubbelzinnig: ja en nee. De lening is gratis als u binnen de gestelde termijn het verschuldigde bedrag terugbetaald. Meestal is dit een periode tot zo’n 20 dagen. Het geleende bedrag moet dan weer netjes op de bankrekening van de geldverstrekker zijn gestort. Als u daaraan voldoet dan is de lening inderdaad gratis. Als u betrouwbaar blijkt in het terugbetalen dan wordt u zelf beloond. De volgende keer mag u namelijk dan een hoger bedrag lenen en op deze wijze extra geld achter de hand hebben is voor veel mensen een geruststellend idee. Maar waar zit dan het addertje onder het gras? De geldverstrekker die zo vriendelijk is u het geld te lenen moet toch ook iets verdienen aan de verstrekte lening? Nou, dat doen ze ook zeker.

Veel verstrekkers van een minilening brengen transactiekost in rekening. Zo kost een lening van 50 euro in totaal bijvoorbeeld iets in de richting van 65 euro inclusief transactiekosten. Voorheen was dit bij veel geldverstrekkers niet goed duidelijk en kwamen mensen voor verrassingen te staan. Tegenwoordig is er hier iets meer transparantie in. Ook zijn er verstrekkers die geen of een gering bedrag aan afsluit- of transactiekosten berekenen. Maar ook bij deze geldschieters kan het er uiteindelijk op neer komen dat de afgesloten minilening niet gratis is.

De problemen en dus ook de kosten komen om de hoek kijken wanneer u niet in staat blijkt het geleende geld terug te betalen. U heeft een overeenkomst afgesloten door akkoord te gaan met de voorwaarden van de geldverstrekker. In deze voorwaarden staan vaak strenge regels omtrent betalingsverzuim. Als u binnen de gestelde termijn niet het geleende bedrag terugbetaald dan wordt de gratis lening omgezet met een rentedragende lening. En dan is dit ook nog eens een lening met een enorm hoog rentepercentage. Op die manier wordt een ‘gratis’ lening ineens een hele dure lening. Een feit waar mensen zich vaak niet genoeg bewust van zijn. Het is daarom ook altijd verstandig om één gouden regel in gedachten te houden: geld lenen kost geld. Altijd!

Let op! Geld lenen kost geld