Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Lineaire hypotheek

Er bestaan tegenwoordig verschillende vormen van hypothecaire leningen die op een zekere aandacht kunnen rekenen van potentiƫle kredietnemers. Wanneer we alle verschillende hypotheekvormen op een rijtje zetten kunnen we echter niet anders dan vaststellen dat de gewone klassieke hypothecaire lening, onder de vorm van de lineaire hypotheek nog steeds erg interessant is. De lineaire hypotheek is niets anders dan een gewone hypothecaire lening op afbetaling waarbij u over de zekerheid beschikt dat op de einddatum het volledige geleende bedrag werd terugbetaald en dat inclusief alle kosten. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Fiscaal niet interessant
Inmiddels weet u dat het bij een lineaire hypotheek zo is dat de maandelijkse lasten en dus ook de kosten afnemen waardoor we ons de vraag zouden kunnen stellen of een lineaire hypotheek al dan niet fiscaal interessant is. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag eerder in dit artikel reeds gegeven, maar het kan geen kwaad om hier even dieper op in te gaan. Wanneer we kijken naar de manier waarop een lineaire hypotheek werkt kunnen we eigenlijk niet anders dan meteen al zeggen dat op fiscaal vlak de lineaire hypotheek niet interessant is. Vanaf de tweede maand wordt de kostprijs in theorie reeds kleiner waardoor ook de fiscale aftrek meteen kleiner wordt. Wanneer u echt op een zo fiscaal interessant mogelijke manier wenst gebruik te maken van een hypothecaire lening is de lineaire hypotheek dus in ieder geval niets voor u.

Voor wie is de lineaire hypotheek dan wel geschikt?
Goed, we weten nu dat mensen die willen kunnen genieten van een zo hoog mogelijke fiscale aftrek beter geen beroep kunnen doen op een lineaire hypotheek, maar voor wie is deze vorm van hypothecaire lening dan wel geschikt? Gezien het feit dat de rente op een lineaire hypotheek wordt berekend aan de hand van het openstaande en niet aan de hand van het geleende bedrag is deze vorm van hypothecaire lening vooral interessant voor mensen die zo weinig mogelijk kosten willen betalen en die tegelijk ook de zekerheid willen hebben dat hun lening op de einddatum volledig is afbetaald. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek zult u immers merken dat de kosten na afloop van uw kredietovereenkomst veel lager uitvallen. Dat de fiscaliteit voor dergelijke kredieten dan iets lager ligt is voor de meeste kredietnemers dan ook geen enkel probleem.

Garanties
Het mooie aan de lineaire hypotheek is dat u altijd over de garantie beschikt dat zowel het geleende bedrag als alle kosten op de einddatum zijn terugbetaald. Op het eerste zicht kan dit misschien vrij voor de hand liggend zijn, maar er zijn meer dan voldoende hypotheekvormen waarbij dat vandaag de dag niet meer het geval is. Tot slot is het ook zo dat mensen die er voor kiezen om een lineaire hypotheek af te sluiten deels zijn beschermd tegen eventuele verhogingen van de rente en dit om verschillende redenen. In eerste instantie wordt er maandelijks van het geleende bedrag afgelost waardoor het bedrag waarop de rente wordt berekend constant kleiner wordt. Een eventuele renteverhoging kan dan wel een impact hebben op de kosten op uw krediet, maar zal er zelden voor zorgen dat deze hoger uitvallen dan de kosten in eerste instantie waren. U kunt er dus eigenlijk vanuit gaan dat ook de rente een vorm van garantie is bij de lineaire hypotheek.

Let op! Geld lenen kost geld