Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Laagste hypotheek

De meeste kredietnemers zijn het er over eens dat een hypotheek één van de duurste kredieten op de financiële markt is. Enkelen gaan nog een stapje verder en noemen het “het” duurste krediet op de markt. Helaas zijn allebei deze stellingen even fout. Een hypotheek is één van de goedkoopste financieringen die vandaag de dag afgesloten kunnen worden. Velen verklaren me nu waarschijnlijk voor gek, maar na afloop van dit artikel zult u het er over eens zijn dat zelfs de persoonlijke lening (die volgens velen wordt getipt als “de” goedkoopste lening op de markt) duurder is dan de hypothecaire lening. Hoe dat komt vertellen we u graag in dit artikel.

De procentuele rente op een hypotheek
Laat ons er niet omheen draaien en meteen beginnen bij de procentuele rente die op een hypothecaire lening in rekening wordt gebracht. Het is die rente immers die er voor zorgt of we een bepaald krediet duur of goedkoop mogen en kunnen noemen. Wanneer we kijken naar de procentuele rente op een hypotheek zien we dat deze doorgaans lager ligt in vergelijking met een persoonlijke lening. Dit heeft te maken met verschillende factoren. In het bijzonder is de lage rente van een hypothecaire lening echter te wijten aan het feit dat u als kredietnemer verplicht bent om aan de bank een hypotheek toe te kennen. Deze hypotheek biedt de bank het recht om uw huis te verkopen wanneer blijkt dat u niet langer over voldoende financiële mogelijkheden beschikt om te voldoen aan de verdere afbetaling er van. Hoe dan ook gaat de vergelijking met de persoonlijke lening op dit vlak natuurlijk niet op, maar het toont wel aan dat de persoonlijke lening in geen geval goedkoper is dan een hypothecaire lening. Let wel, er bestaat veelal een groot verschil in kostprijs tussen bijvoorbeeld een hypothecaire lening op afbetaling en een aflossingsvrije hypotheek. Deze laatste is immers wel behoorlijk duur.

Hoge maandelijkse kosten
Natuurlijk is bovenstaande erg kort door de bocht gekeken. We houden er bijvoorbeeld geen rekening mee dat het bedrag dat met een hypothecaire lening wordt geleend doorgaans veel hoger ligt dan bij een persoonlijke lening het geval is. Het is echter dat bedrag die er voor zorgt dat u bij een hypothecaire lening maandelijks veel meer kosten moet betalen dan bij een persoonlijke lening het geval is. Echter doet dat niet af aan het feit dat het kostenpercentage bij een gewone hypothecaire lening lager ligt. Vergelijk de kosten die u moet betalen op een persoonlijke lening immers maar eens met de kosten op een hypothecaire lening en u zult merken dat deze laatste absoluut zeker goedkoper uit zal vallen. Hou er daarbij ook rekening mee dat de maandelijkse kosten bij een hypothecaire lening op afbetaling verminderen na verloop van tijd. U zult dus nooit gedurende de looptijd van de kredietovereenkomst constant een even hoge prijs moeten betalen.

De laagste hypotheek vinden
Goed, we zijn het er inmiddels allemaal over eens dat een hypothecaire lening best een goedkope vorm van financieren is, maar hoe kunt u nu de laagste hypotheek vinden? Zeer eenvoudig. Op het internet alleen al bestaan hier verschillende mogelijkheden voor. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een vergelijkingssite. Deze kunnen u in een mum van tijd aangeven welke hypothecaire lening bij welke kredietverstrekker het goedkoopst is. U kunt echter ook probleemloos gebruikmaken van de informatie op de website(s) van kredietverstrekkers. Deze geeft u niet alleen aan met welke voorwaarden u rekening dient te houden, maar biedt u eveneens een inzicht in de kostprijs. Ook op deze manier kunt u het prijskaartje van verschillende hypothecaire leningen met elkaar gaan vergelijken om te achterhalen welke kredietverstrekker u kan voorzien van de laagste hypotheek op de markt. Zoals u ziet is de laagste hypotheek vinden dus helemaal niet zo moeilijk als u op het eerste zicht zou denken.

Let op! Geld lenen kost geld