Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Hypotheek achterstand

Mensen die een huis hebben gekocht zitten vast aan een hypotheek. De standaard looptijd van een hypotheek is 30 jaar. In 30 jaar kan veel veranderen, waaronder ook de financiƫle situatie waar men zich in bevindt.

Wanneer men in financiƫle problemen komt, is het zeer waarschijnlijk dat men een hypotheek achterstand krijgt. Door het hebben van geen of weinig inkomen kan men de lasten van de hypotheek niet meer betalen. Ook een echtscheiding is vaak een grote oorzaak van het niet meer kunnen betalen van de hypotheek.

Afspraken bij een hypotheek achterstand

Wanneer iemand een hypotheek achterstand heeft, moeten er afspraken worden gemaakt met de bank die de hypotheek heeft verstrekt. Deze afspraken moeten worden gemaakt om te voorkomen dat het huis per opbod wordt verkocht en men met een restschuld achter blijft. Een degelijk betalingsregeling is dan ook de meest voorkomende oplossing wanneer iemand een hypotheek achterstand heeft.

De hypotheekverstrekkers hebben er zelf ook niet veel aan wanneer een huis per opbod wordt verkocht, deze partij moet dan langer wachten op het geld, wat vaak niet meer haalbaar is wanneer er een grote restschuld overblijft. Ook is er een optie om de maandelijkse betalingstermijnen tijdelijk op te schorten. Dit wordt ook afgesproken met de partij die de hypotheek heeft verstrekt. Wanneer men weer een inkomen heeft en men de hypotheeklasten weer kan betalen, wordt de normale betalingsregeling weer voortgezet. Onverwachts ontslag is iets wat in deze tijd steeds vaker voorkomt en er zijn hierdoor steeds meer mensen die om deze reden een hypotheek achterstand krijgen.

Let op! Geld lenen kost geld