Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Hoeveel hypotheek?

Hoeveel hypotheek kan ik lenen?

Veel mensen willen weten hoeveel ze kunnen lenen voor een hypotheek. Over het algemeen moet u er grofweg vanuit gaan dat u circa 4,5 keer uw bruto jaarsalaris kunt lenen. In het verlenen was het nog wel zo dat er banken waren die 8 keer een jaarsalaris als antwoord gaven op de vraag, hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek?

De crisis heeft er voor gezorgd dat de banken minder scheutig zijn met het verstrekken van een hypotheek. Als u trouwens exact wilt weten hoeveel u kunt lenen, doe dan een hypotheekrente berekening op internet.

Er zijn grote verschillen in hypotheek tarieven. Een verschil van enkele tienden van procenten in de hypotheek tarieven heeft een groot effect op uw maandlasten. Daarom is het goed vooraf de hypotheek tarieven te vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar het rentepercentage maar ook naar de voorwaarden die bij de hypotheek horen.

Alvorens een hypotheek aan te vragen is het uitermate belangrijk om eerst even goed te controleren hoeveel hypotheek u daadwerkelijk kunt verkrijgen. Veel mensen stappen naar de bank met de aanvraag voor een financiering zonder er eigenlijk echt van op de hoogte te zijn wat hun financiële mogelijkheden zijn. Het spreekt voor zich dat banken en financiële instellingen voor het toekennen van een hypothecaire lening altijd een zeer grondige studie uitvoeren, maar toch is het in uw voordeel om zelf reeds even na te gaan hoeveel hypotheek u kunt verkrijgen. Het spaart u in ieder geval een hoop tijd uit en het voorkomt dat de bank bepaalde zwakheden in uw financiële situatie terugvindt. We vertellen u in dit artikel graag meer over hoeveel hypotheek u kunt verkrijgen.

Uw inkomen
De belangrijkste factor in het al dan niet kunnen krijgen van een hypothecaire lening is natuurlijk uw inkomen. Logischerwijs geldt op dit vlak eigenlijk slechts één regel, hoe hoger uw inkomen, des te meer geld u kunt lenen. Verder is het eveneens belangrijk om even stil te blijven staan bij uw persoonlijke situatie. Het maakt immers een wereld van verschil wanneer er slechts één persoon is om een hypotheek af te betalen of wanneer er bijvoorbeeld twee partners maandelijks een stukje van hun loon kunnen afstaan om een hypotheek af te lossen. Het spreekt voor zich dat een financiering voor de aankoop van een huis een zware financiële verplichting met zich meebrengt en daar is niet iedere alleenstaande vandaag de dag tegenop gewassen. Bespreek dit in ieder geval goed alvorens met een plan naar de bank te stappen, want ook deze factor kan bepalend zijn voor het al dan niet toegekend krijgen van een hypotheek.

Hoeveel kan ik lenen?
We hebben u eerder in dit artikel reeds aangegeven dat uw inkomen eigenlijk de belangrijkste factor is in het verkrijgen van een hypothecaire lening. Eigenlijk geldt er een vrij eenvoudige berekening. Banken willen vandaag de dag de absolute zekerheid hebben dat u als hypotheekgever (en kredietnemer) niet alleen de afbetaling van uw hypotheek kunt nakomen, maar dat u verder ook alle andere kosten van het dagelijks leven kunt dragen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat banken eisen dat er een bepaald bedrag van uw inkomen maandelijks wordt gereserveerd voor deze dagelijkse kosten. Het probleem is echter dat, dat bedrag doorheen de jaren aardig is opgelopen. Heel wat mensen sloten vroeger een hypotheek af voor gigantische bedragen terwijl ze wisten maandelijks niets meer over te kunnen houden voor allerhande andere kosten. Dit heeft er voor gezorgd dat banken vandaag als het ware eisen dat u 1000 euro per maand overhoudt. Wanneer u met andere woorden een inkomen heeft van 1500 euro wil dat zeggen dat er slechts 500 euro beschikbaar is voor het aflossen van een hypothecaire lening.

Conclusie
Zoals u ziet is het bedrag dat u kunt lenen voor de aankoop van een huis sterk afhankelijk van uw financiële situatie en dan in het bijzonder uw inkomen. Hoeveel hypotheek u kunt verkrijgen kan in principe ook onderhevig zijn aan andere financiële waarborgen die u kunt verstrekken, maar het inkomen blijft een sleutelrol vertolken. Dit toont tot slot eens temeer aan hoe belangrijk het is om niet teveel te willen lenen voor de aankoop van een huis. Veel kredietnemers proberen zoveel mogelijk geld te lenen om over iets meer ademruimte te beschikken, maar weet dat, hoe meer geld u leent, des te hoger ook de kosten zullen zijn en des te strenger de voorwaarden om de hypotheek aan u toe te kennen.

Let op! Geld lenen kost geld