Kredietplanet.nl: Financieel, Lenen

Geld lenen

Geld lenen, vroeger werd het uitsluitend gedaan door mensen die een bepaald aanzien genoten, maar tegenwoordig beschikt iedereen wel over de mogelijkheid om geld te lenen. Daarnaast zal iedereen in zijn of haar leven ook wel eens daadwerkelijk een lening moeten afsluiten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de aankoop van een auto of de aankoop van een eigen huis. De kans dat u over voldoende geld beschikt om dergelijke grote investeringen uit de hand te kunnen financieren is immers zeer klein. In dit artikel vertellen we u als potentiële kredietnemer graag meer over geld lenen. We brengen u op de hoogte van de verschillende mogelijkheden en vertellen u ook waar u allemaal rekening mee dient te houden. Geld lenen mag dan immers relatief eenvoudig zijn geworden, er komt heel wat bij kijken!

Hoe geld lenen?
Tegenwoordig bestaan er eigenlijk drie verschillende mogelijkheden om geld te lenen. In eerste instantie kunt u er natuurlijk voor kiezen om een beroep te doen op een gewone bank, maar dat is lang niet voor iedereen mogelijk. Mensen die bijvoorbeeld op de zwarte lijst staan of die bijvoorbeeld over een BKR codering beschikken kan de mogelijkheid om geld te lenen bij een bank worden ontzegd. Niet getreurd, in dat geval zijn er ook nog allerhande onafhankelijke kredietverstrekkers die u eveneens probleemloos kunnen voorzien van een lening. Nadeel is wel dat bij dergelijke kantoren de kostprijs van een lening hoger ligt als bij een bank. Men is er zich immers goed van bewust dat zij waarschijnlijk niet uw eerste keuze waren en u min of meer noodgedwongen op hen een beroep moet doen. Tot slot is er ook nog de onderhandse lening. Bij deze vorm van geld lenen leent u geld aan familie of vrienden en worden de voorwaarden vastgelegd in een onderhandse overeenkomst.

Weinig geld lenen
Het is zoals in de inleiding reeds aangehaald belangrijk om er rekening mee te houden dat er tegenwoordig een groot verschil bestaat tussen het lenen van een klein geldbedrag en het lenen van een groot geldbedrag. Wanneer u weinig geld wenst te lenen kunt u bijvoorbeeld probleemloos een beroep doen op een mini lening. Een mini lening mag dan wel een kredietvorm zijn, de voorwaarden waar u rekening mee dient te houden bij het afsluiten van een mini lening zijn veel beperkter dan die, die verbonden zijn aan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een mini lening dient u wel altijd even stil te blijven staan bij het feit dat het bedrag dat u kunt lenen veelal wordt beperkt tot 500 of maximum 1.000 euro afhankelijk van de kredietverstrekker in kwestie. Daar staat wel tegenover dat u het geld veelal binnen enkele uren op uw rekening kunt verwachten. Gezien de korte looptijd van een mini lening en de beperkte omvang van het bedrag dat u kunt lenen dient u wel rekening te houden met een zogenaamde opstartkost in plaats van intrest. De opstartkost op een mini lening bedraagt in de meeste gevallen zo’n 20 procent.

Veel geld lenen
Wanneer u op zoek bent naar een mogelijkheid om meer dan 1.000 euro te lenen wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal. Dan kunt u niet langer een beroep doen op een mini lening en moet u uitwijken naar bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het “probleem” met deze kredietvormen is dat er een aanzienlijk onderzoek aan vooraf gaat. Met andere woorden, u zult bij dergelijke kredietvormen nooit het geld binnen de 24 uur op uw rekening zien verschijnen. Veelal is het ook niet een kwestie van dagen, maar wel van weken of soms zelfs maanden alvorens de lening wordt goedgekeurd en u het geld op uw bankrekening ziet verschijnen. Wanneer u op zoek bent naar echt veel geld om bijvoorbeeld de aankoop van een huis mee te financieren bent u aangewezen op een zogenaamde hypothecaire lening. Let wel, dit is de zwaarste lening die op de financiële markt door particulieren kan worden afgesloten.

Geld lenen voor particulieren
Er zijn verschillende leningen. Ieder leningsoort heeft zijn eigen regels en voorwaarden. De meest gekozen leningsoorten zijn de doorlopend krediet en persoonlijke lening. Wanneer u besluit een lening af te sluiten zijn er risico’s aan gebonden.

Het kan er van komen dat u op een gegeven moment een lening moet afsluiten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Er zijn op het moment veel krediet verstrekkers waarbij je geld kunt lenen. Tijdens deze crisis zijn banken wel voorzichtiger geworden met het uitlenen van geld. Er wordt streng gekeken naar de BKR notering. Natuurlijk is het ook mogelijk om een lening af te sluiten zonder dat er naar BKR notering wordt gekeken. Geld lenen zonder BKR heeft zijn voor- en nadelen die u hier kunt lezen.

Hier volgen enkele punten waar u op moet letten als u overweegt om geld te lenen:

Ga na of uw huidige en toekomstige situatie de vaste lasten van een lening kunt dekken. Is dit niet mogelijk, begin er dan ook niet aan. U werkt uzelf alleen maar meer in de schulden. Er zijn talloze andere manieren om aan geld te komen. Kunt u uw toekomstige financiële situatie aan om geld te lenen, besluit dan ook om uw toekomstige financiële situatie beheersbaar te houden. Leen daarom niet meer dan nodig is. Vaak nijgt men om meer geld te lenen dan nodig is, maar bedenk bij uzelf dat u bij elke euro die u leent minimaal 6% rente over moet betalen. Dit is al 6 euro per 100 euro die u leent. Betaal altijd eerst uw andere lening af voordat u aan een nieuwe lening begint. Wanneer u dit niet doet, houdt u vaak geen overzicht over uw financiële situatie. Daar komt nog bij dat de kosten zich opstapelen.

Geld lenen voor ondernemers
Er is ook een achtergestelde lening. Deze lening waarbij een onderneming geld leent kan een zeer positief effect hebben op andere investeerders. Indien een bedrijf een achtergestelde lening neemt zit er gouden toekomst te wachten. Er spreekt namelijk vertrouwen uit wanneer een bedrijf een achtergestelde lening heeft.

Conclusie
Zoals u ziet bestaan er tegenwoordig heel wat verschillende mogelijkheden om geld te lenen en is alles afhankelijk van het bedrag dat u precies wenst te lenen. Naast het bedrag zult u ook rekening moeten houden met uw reputatie bij kredietverstrekkers. Indien u over een BKR codering beschikt is het bijvoorbeeld aan te raden om een beroep te doen op een alternatieve kredietverstrekker omdat de bank u veelal geen lening meer zal willen toekennen. Zoals u ziet zijn er heel wat factoren waar u rekening mee moet houden, maar wanneer u dat doet bent u er wel zeker van dat u geen onaangename verrassingen zult voorgeschoteld krijgen en ook dat is natuurlijk erg belangrijk.

Geld lenen kost geld, vergelijk daarom altijd uw huidige financiële situatie met de toekomstige situatie om nare financiële situaties te voorkomen. Wanneer u besluit om langs een kredietverstrekker te gaan, lees dan van te voren de algemene voorwaarden door. Dit kan een hoop ellende besparen. Vergelijk ook altijd verschillende kredietverstrekkers. Vaak zit er een degelijk verschil tussen deze kredietverstrekkers.

Het kan er van komen dat u op een gegeven moment een lening moet afsluiten. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Er zijn op het moment veel krediet verstrekkers waarbij je geld kunt lenen. Tijdens deze crisis zijn banken wel voorzichtiger geworden met het uitlenen van geld. Er wordt streng gekeken naar de BKR notering. Natuurlijk is het ook mogelijk om een lening af te sluiten zonder dat er naar BKR notering wordt gekeken. Geld lenen zonder BKR heeft zijn voor- en nadelen die je hier kunt lezen.

Let op! Geld lenen kost geld