Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Een huis kopen of toch maar niet?

Het is vaak een afweging om wel of niet een huis te gaan kopen. U kunt immers ook een huis gaan huren. Het wel of niet kopen van een huis of wel gaan huren of niet gaan huren hangt vaak van vele verschillende factoren af. U kunt hierbij als eerste denken aan de mogelijkheid of u wel of geen hypotheek kunt krijgen. Als u geen hypotheek kunt krijgen dan zijn we snel uit gepraat. Dan valt er niets meer te kiezen voor u. U kunt dan niet kiezen uit een hypotheek of een maandhuur die u moet betalen. U kunt dan alleen maar huren. De keuze is dan toch vaak waar u gaat huren en hoeveel huur u wilt gaan betalen. Toch?

Ook is het van belang hoe u de ontwikkeling van de huizen markt ziet en met name de prijzen die er gaan komen in de toekomst. Zullen de prijzen van de huizen weer gaan stijgen of zullen ze gelijk blijven? Of misschien vind u wel dat de huidige huizenprijzen veel te hoog zijn en verwacht u een daling van de prijzen van de huizen. Als dit laatste het geval is dan kunt u het beste gaan huren. Een huis huren is dan gewoon de beste optie.
Wat er nog meer speelt is wat uw toekomst plannen zijn. Als u zich nog niet wilt settelen of u verwacht dat u in de toekomst zult gaan verhuizen dan kunt u ook beter niet kiezen voor een hypotheek en het kopen van een huis. Als u flexibel wilt zijn dan kunt u het beste gewoon gaan huren.

Als u een hypotheek gaat nemen om een huis te kopen dan zit u hier vaak jaren aan vast en heeft het ook veel impact op uw hele leven.
Als u een huis gaat huren dan weet u precies waar u aan toe bent. U betaald een vast bedrag aan huur en bij een goede huurbaas is alles dan ook netjes geregeld. U hoeft niet bang te zijn voor onverwachte uitgaven aan het dak of de kozijnen of andere spoedklussen die opeens aankloppen.
Een hypotheek afsluiten is een grote stap in het leven van vele mensen. Ook in uw leven? Als u er voor kiest om een huis te gaan kopen? Of gaat u toch liever nog eerst een paar jaartjes huren?

Het kopen van een huis
De zoektocht naar een prachtige woning of een mooi appartement begint vaak op het internet. Nou eigenlijk met het idee om een mooi huis te kopen natuurlijk. Een huis dat helemaal bij u past en dat u een thuis zult gaan noemen. Een mooie keuken en een comfortabele woonkamer met een prachtige slaapkamer. Het is geweldig om een eigen woning te hebben.

Na een tijdje verschillende woningen op het internet te hebben bekeken op een van de vele verschillende woningsites is het van groot belang om een afspraak te maken met een makelaar of een huiseigenaar om een woning te bezichtigen. Bij een bezichtiging krijgt u een korte rondleiding door de woning om te kijken of het daadwerkelijk iets voor u is!
Vaak wordt dit opgevolgd door een tweede bezichtiging waarna u een mogelijk bod kunt uitbrengen op de woning. Een bod dat natuurlijk lager is als de prijs die voor de woning wordt gevraagd.

Als het bod is geaccepteerd en de onderhandelingen zijn afgerond dan kunt u de volgende stap maken. U tekent het voorlopige koopcontract en moet ervoor zorgen dat u een goede financiering krijgt voor de woning van uw dromen.

Het beste is om met verschillende (erkende) hypotheek adviseurs (of planners) een afspraak te maken om zo een goed voorstel te krijgen van de mogelijke opties die er voor u zijn. De verschillende hypotheekvormen, de hoogte van de hypotheekrente van de verschillende banken en tal van andere zaken zijn belangrijk. Een goed hypotheekadvies volgt en de hypotheekadviseur zal u begeleiden om alle zaken rond te maken zodat u het geld heeft als de woning bij de notaris passeert. Zo noemt men het kopen van een huis bij de notaris.

De notaris zorgt dat de transport akte (de koopakte van de woning) en ook de hypotheekakte op de juiste manier besproken worden en uitgelegd en ook dat de hypotheekgelden allemaal naar de juiste personen en partijen gaan. De notaris geeft vervolgens de wijzigingen door aan het kadaster die de hypotheek inschrijft en u als nieuwe eigenaar noteert.

U bent de nieuwe eigenaar van de woning en kunt de woning intrekken! Een house warmings party volgt en u kunt uw vrienden en familie de mooie woning laten zien. Dit gebeurt natuurlijk pas nadat u de woning in bent gegaan en helemaal naar uw wensen hebt aangepast. Een ander behangetje en een beetje verf zijn vaak de eerste zaken. Ook een mooie inrichting en soms een grondige renovatie zijn van belang voordat u de woning uw thuis kunt noemen.

Zorg altijd voor een goed advies bij de aankoop, de hypotheek en het passeren van de hypotheek en koop van de woning. Weet dat een beetje uitgeven van geld veel geld kan besparen en u ook van veel ellende kan besparen!

Let op! Geld lenen kost geld