Kredietplanet.nl: Financieel, Hypotheek

Een huis kopen met de hulp van de bank

Voor de meeste mensen die een huis gaan kopen is het essentieel om ook een financiering van een bank of andere geldverstrekker te krijgen in de vorm van een hypotheek. Een hypotheek is een geldlening van een bank of een andere geldverstrekker die een recht heeft op de woning die uw eigendom is (met de hulp van het geld van de bank). Op basis van de zekerheid die u kunt bieden met uw woning kunt u de hypotheek krijgen. En dat is dan een plek voor uw eigen woning.

Hoewel het huis met geleend geld is gekocht, de waardestijging (en helaas ook de waardedaling) komen volledig voor rekening van u. Dus als de woning stijgt in de waarde dan ontvangt u meer geld terug. Hoewel dit als een investering gezien kan worden is dit niet helemaal terecht. U betaald namelijk iedere maand om een dak boven uw hoofd te hebben en een warm bed en niet om hier geld mee te verdienen.

Een hypotheek is dus eigenlijk essentieel en noodzakelijk om een huis te kopen en om een dak boven je hoofd te hebben. Een alternatief is om een huis te huren. Voordeel is dat een mogelijke prijsdaling je bespaart blijft, je de woning niet hoeft op te knappen of te renoveren. Ook al het grote onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Je bent echter nooit eigenaar en je zult ook nooit gebruik kunnen maken van een mogelijke prijsstijging en zo een kapitaal opbouwen. Het is een keuze om dus wel of geen woning te kopen en om wel of niet te gaan huren.

Als iemand voor het kopen van een huis kiest dan is het van groot belang om of veel geld te hebben of om een goede hypotheek te kunnen krijgen. De bank zal echter vele eisen stellen aan het verstrekken van een hypotheek. Zeker in de huidige tijden. De banken zijn voorzichtiger geworden en de eisen zijn steeds strenger geworden. Ook verstrekken de banken minder hypotheek dan ze voorheen deden op basis van eenzelfde salaris.

De keuze aan banken die een hypotheek verstrekken is ook minder geworden. Verschillende buitenlandse banken hebben zich teruggetrokken vanuit de Nederlandse geld markt. En dat komt natuurlijk om verschillende redenen. Echter het aanbod is hierdoor beperkter geworden en dat is een nadeel voor de Nederlandse hypotheekmarkt. Een nadeel omdat zo de rentes hoger blijven. Tenminste dat is het vermoeden. Als men kijkt in landen als Denemarken of Duitsland dan is de rente een stuk lager als in Nederland en dat is toch frappant. Zeker nu de rente historisch laag is.

Ook op de Nederlandse hypotheekmarkt zitten echter verschillende partijen niet stil en zijn ze ook op zoek naar mogelijkheden om de hypotheekklanten lagere rentes aan te bieden. Een lagere rente op de hypotheek betekent gewoon een unieke mogelijkheid om snel veel klanten naar zich toe te trekken. Er is echter wel veel geld nodig om dit snel en goed op te zetten. En daar is momenteel het wachten nog op om grote partijen hiervoor te interesseren.

Hoe de Nederlandse hypotheekmarkt zich zal ontwikkelen zullen we nog maar moeten afwachten. Tot die tijd zijn de huizenkopers aangewezen op de banken en geldverstrekkers die er op dit moment zijn. Een huis kopen is een prachtige bezigheid! Zorg voor de hypotheek echter altijd voor een goed advies van een erkende hypotheekadviseur of van een financieel planner. Dit mag wat kosten echter het levert vaak meer op!

Let op! Geld lenen kost geld