Doorlopend Krediet

Doorlopend Krediet

doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is een totaal verschillende lening dan de persoonlijke lening. Bij de persoonlijke lening krijgt u in één keer een bedrag in handen dat u in maandelijkse termijnen afbetaald. Een doorlopend krediet is flexibel, waarbij u zelf bepaalt of u aflost of niet.

De constructie van doorlopend krediet

Bij doorlopend krediet spreekt u met uw bank of met een financiële instelling een bepaald bedrag af dat u mag lenen. Dat hoeft u in de praktijk niet per se op te nemen. De clou zit in het woord “mogen”: het mag. U kunt zelf zeggen hoe en wanneer u dat geld op wilt nemen. Hetzelfde geldt voor de aflossing: u beslist zelf of u aflost, en zo ja, hoeveel. Zowel het opnemen als het aflossen zijn flexibel. De hoogte van het krediet geeft alleen het plafond aan van het geldbedrag dat u kunt lenen. Tussendoor mag u aflossen en weer lenen zoveel u wilt. Er zit geen einddatum aan, het loopt gewoon door. Dat doorlopen geldt zelfs als u het krediet compleet hebt afbetaald. De regeling blijft bestaan. Als u na verloop van tijd opnieuw een bedrag wilt opvragen, kan dat zonder een hele nieuwe overeenkomst af te sluiten. Het enige dat wel doorloopt, is de betaling van de rente. Maar de hoogte daarvan hangt uiteraard af van de hoogte van het geleende bedrag op dat moment.

Voor wie is dit geschikt

Deze leenvorm is geschikt voor mensen die met regelmaat tekort komen, maar die dat later weer kunnen ophoesten. Dat is bijvoorbeeld het geval als u een wisselend inkomen heeft of als u de gelegenheid wilt hebben om op elk moment een investering aan te gaan die juist op dat moment voorbijkomt. Als u een tijdje geen geld heeft om af te lossen, hoeft dat ook niet. Bij een persoonlijke lening zit u vast aan een hoog bedrag, terwijl u dat bij het doorlopend krediet laag kunt houden. Daardoor houdt u de rentekosten ook laag. Daar staat tegenover dat deze vorm discipline vraagt. Het is erg verleidelijk om het volle bedrag te lenen en dat onnodig lang te laten staan. De discipline vraagt dat u er constant aan werkt om het bedrag af te lossen. Als u dat niet kunt, is het af te raden om een doorlopend krediet aan te gaan. Uiteindelijk betaalt u dan heel veel kosten, die u had kunnen voorkomen.

Een variabele rente

De rente is even flexibel als de lening zelf. Bij een persoonlijke lening staat de rente voor de hele looptijd vast. Hier gaat het rentepercentage mee met de schommelingen in de markt. Dat kan na verloop van tijd dus duurder uitkomen dan u in het begin gedacht hebt. Het is belangrijk om dat in de gaten te houden en te zorgen dat het geleende bedrag laag is in tijden van rentestijging.

Boetevrije aflossing

Zoals gezegd kunt u aflossen wanneer u maar wilt. In tegenstelling tot de persoonlijke lening kan dat boetevrij. Dit is één van de charmes van het doorlopend krediet. Heeft u in een maand een bedrag over? Los dan het krediet af. U bespaart gelijk op de rentekosten en dat komt uw financiële positie ten goede. De volgende maand heeft u dan iets meer geld over.

Hoeveel kunt u lenen

Dat bedrag bespreekt u met de bank of financiële instelling. Zij kijken naar uw hele financiële situatie. Denk daarbij aan de hoogte van uw inkomen, de schulden die u al hebt en de krediethistorie uit het verleden. Ze willen wel dat u het bedrag kunt aflossen. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger het bedrag dat u kunt lenen. De banken kiezen wel voor zekerheid. Daarnaast legt de overheid regels op voor het uitlenen van geld. Die zijn er voor om u te beschermen tegen slechte regels waardoor uw schulden te hoog worden en daarmee dus onbetaalbaar. Zonder die regels van de overheid zouden de banken daar zelf ook naar kijken. Ze hebben niets aan geld dat ze uitlenen zonder het ooit terug te krijgen. De hoogte van het kredietbedrag zal bij iedereen verschillend zijn.

Aanbieders vergelijken

Er zijn meerdere aanbieders van doorlopend krediet. Op de websites staan vaak rentepercentages genoemd als uitgangspunt. Er kunnen extra kosten bovenop komen. Het is verstandig om vrijblijvende offertes op te vragen bij verschillende banken of financiële instellingen. In de offerte of de bespreking daarbij wordt de hoogte aangegeven van het bedrag dat u aan kunt gaan. Neem de voorwaarden voor het doorlopend krediet goed door. Vervolgens kunt u zelf besluiten welke aanbieder het beste bij u past. Sommigen zullen liever de lage kosten nemen, anderen gaan juist voor het hogere leenbedrag. De keus is aan u.

Nationale Nederlanden

Bij Nationale Nederlanden bent u aan het juiste adres voor een krediet met een lage rente. U vindt hier een betrouwbare partner die u goed voorlicht wanneer u daar om vraagt. Ook bij vragen zult u snel geholpen worden. Bekijk vrijblijvend de huidige rente tarieven voor een doorlopend krediet bij Nationale Nederlanden.

Geldshop

Geldshop is reeds jaren actief op het internet met uiteenlopende geldproducten. Geldshop is een kredietverstrekker die zich uitsluitend online aanbiedt en dit doet tot grote tevredenheid van de klanten. Vele positieve reviews dragen bij aan de betrouwbaarheid van deze aanbieder. Altijd snelle uitbetaling en lage rente. Bij goedkeuring binnen 2 dagen.

Findio

Bij Findio staat de klant al vele jaren centraal. Dit zorgt er voor dat er vele tevreden klanten zijn die meerdere producten van Findio afnemen. Bij het aanvragen van een offerte krijg je maar liefst 30 dagen bedenktijd, dit geeft je voldoende ruimte om de juiste beslissing te nemen. Altijd boetevrij aflossen en lage tarieven.


Bij een doorlopend krediet is de rente altijd variabel.

Eenmaal afgeloste bedragen kunnen weer worden opgenomen.