Kredietplanet.nl: Financieel, Lenen

De duurste vorm van lening is … ROOD staan

Misschien niet meer in de mate van enkele jaren terug, maar Nederland draait voor een groot deel op leningen. Veel mensen hebben een lening voor een auto of een keuken of hebben een hypotheek om hun huis te kunnen bekostigen. Allemaal duidelijke vormen van leningen. Maar er zijn ook vormen van leningen die minder duidelijk en minder transparant zijn. Zo kan het zijn dat u een lening heeft zonder dit zelf direct te beseffen. De uitleg is als volgt.

Veel mensen beseffen niet dat rood staan op hun privérekening ook een vorm van lenen is. Rood staan is inmiddels zo ingeburgerd en geaccepteerd dat weinig mensen hier warm of koud van worden. Toch zijn de voorwaarden die uw bank koppelt aan het rood staan vaak schrikbarend te noemen. Rood staan houdt in dat u geld van de bank gebruikt dat eigenlijk niet van u is. Ook moet u dit geld later weer terugbetalen door uw saldo aan te zuiveren. Oftewel, u leent geld van de bank. Voor zover is dit helder. Wat vaak echter niet helder is, is dat het rood staan gepaard gaat met schrikbarend hoge rentes. Jaarlijks betaalt u tussen de 8% en 15% aan rente indien u rood staat op uw bankrekening. Staat u gemiddeld dus 1000 euro in het jaar rood, dan betaalt u een bedrag tussen de 80 en 150 euro aan rente. Vaak beseffen mensen dit niet, ook omdat dit vrij ongemerkt gaat. De bank brengt namelijk de rente niet op jaarbasis in rekening, maar doet dit periodiek. Per maand of per kwartaal worden de kosten in rekening gebracht, waardoor het lijkt alsof het bedrag dat u aan rente betaalt vrij laag is. Als u echter alle bedragen op gaat tellen zult u zien dat het totaalbedrag toch behoorlijk fors kan zijn.

Een fout die veel mensen ook maken is dat ze het rood staan vaak combineren met sparen. Maandelijks laten ze een bedrag op hun spaarrekening storten om zodoende een bedrag achter de hand te hebben. Dit is echter vrij nutteloos als u rood staat. U kunt dan beter het spaargeld aanwenden om het tekort op uw rekening aan te zuiveren. De rente op spaartegoeden is vaak niet veel hoger dan 2%, terwijl u over het bedrag dat u rood staat tussen de 8% en 15% aan rente betaalt. In principe kost het sparen u dan dus geld en is het verstandig om hier dan ook zo snel mogelijk mee op te houden.

Kopen op krediet: een sluipmoordenaar
Dat is handig zeg van die grote online warenhuizen. U kunt goederen bestellen, ze worden bij u afgeleverd en u kunt ze later betalen. En komt dat betalen dan eventjes niet uit omdat u geen of onvoldoende geld voor handen heeft, dan mag u het verschuldigde bedrag ook nog eens in termijnen terugbetalen. Aardig toch van die warenhuizen?

Nou, nee niet echt. Hoewel het gemakkelijk kan zijn om iets op krediet te kopen vergeten mensen vaak de voorwaarden die aan deze uitgestelde betaling gekoppeld zijn goed door te nemen. De rente die aan dergelijke kredieten gekoppeld worden zijn vaak erg hoog. Zo hoog zelfs dat de bedrijven die deze mogelijkheid bieden een groot deel van hun inkomsten halen uit het verstrekken van deze betalingsruimte. Dergelijke postorderbedrijven rekenen een rente van 15% tot 18%. Daarnaast spreiden zij het aankoopbedrag ook nog eens over een aanzienlijk aantal maanden uit. Des te langer u als klant namelijk terugbetaalt, des te langer u ook deze rente moet betalen. Het komt voor dat een termijnbedrag ineens verlaagd wordt. Hoe schappelijk dit ook lijkt van uw postorderbedrijf, het gaat hen puur om het feit dat u dan langer bezig bent met het afbetalen van het totaal verschuldigde bedrag. U betaalt langer en het bedrijf kan langer de rente in rekening brengen. Zodoende betaalt u langer af en bent u uiteindelijk meer geld kwijt. Zo kan het wel voorkomen dat u eindelijk 50% meer betaalt dan dat uiteindelijk de initiële aanschafprijs was.

Let op! Geld lenen kost geld