Kredietplanet.nl: Financieel, Lenen

Aflossingsvrij krediet

Wanneer u een gewone lening of een standaard krediet afsluit wordt u meteen na het ontvangen van het geld opgezadeld met een veelal hoge maandelijkse afbetaling. Lang niet iedereen is hier voor te vinden waardoor er steeds meer kredietnemers uitkijken naar de mogelijkheden van een zogenaamd aflossingsvrij krediet. Een aflossingsvrij krediet is min of meer een gewoon krediet, maar kenmerkt zich wel door het feit dat er geen maandelijkse aflossing plaatsvindt. Met andere woorden, het bedrag dat u heeft geleend blijft van u tot op de einddatum van het krediet. In tussentijd dient u er wel rekening mee te houden dat er iedere maand intresten moeten worden betaald. Het aflossingsvrij krediet is op zich zeker een interessante kredietvorm, maar er zijn lang niet alleen maar voordelen aan verbonden. In dit artikel laten we u hoe dan ook uitgebreid kennismaken met de voor- en nadelen van een aflossingsvrij krediet.

Hoe wordt een aflossingsvrij krediet afbetaald?
Een terechte vraag die veel mensen zich stellen is, als er niet maandelijks van het krediet wordt afbetaald, hoe raakt het geleende bedrag dan afgelost? Heel eenvoudig. Het is natuurlijk niet omdat er geen maandelijkse afbetaling gebeurt dat u het volledige geldbedrag zomaar kunt houden. Bij het afsluiten van een aflossingsvrij krediet wordt een bepaalde einddatum opgegeven. Tot deze einddatum zult u iedere maand niet meer dan enkel en alleen intresten betalen op het geleende bedrag, maar op de vervaldag zult u het volledige openstaande saldo moeten aflossen. U betaalt met andere woorden niet maandelijks uw krediet af, maar wel in één keer. U moet er wel voor zorgen dat u over voldoende kapitaal beschikt om tegen de einddatum het openstaande saldo af te betalen en daar knelt voor veel kredietnemers vaak het schoentje.

Hoeveel kost een aflossingsvrij krediet mij?
Een aflossingsvrij krediet is een dure kredietvorm. Dit heeft alles te maken met het feit dat de intrest wordt berekend op basis van het saldo. Bij een gewoon krediet wordt er van dat saldo iedere maand afgelost waardoor ook de rente maand na maand kleiner wordt. Bij een aflossingsvrij krediet is dat niet het geval. Bij deze kredietvorm wordt er immers niet maandelijks afgelost, maar wel één keer op het einde van de kredietovereenkomst. Hierdoor blijft de kostprijs eigenlijk even hoog waardoor u op het einde van de rit met een aflossingsvrij krediet aanzienlijk duurder uit bent dan met een gewone lening op afbetaling. Hoe dan ook zitten ook de flexibele kredietvoorwaarden die zijn verbonden aan een aflossingsvrij krediet hier ongetwijfeld ook voor iets tussen.

Help, ik kan mijn krediet niet tijdig afbetalen
Het is een probleem waar iedere kredietnemer wel eens mee te maken krijgt, maar wat moet u nu precies doen wanneer u, uw krediet niet tijdig krijgt afbetaald. Wanneer u gebruik maakt van een standaard persoonlijke lening is de kans groot dat u tegen een hoge financiële boete aanloopt, maar bij een aflossingsvrij krediet ligt dat anders. Stel bijvoorbeeld dat u er voor heeft gekozen om een doorlopend krediet af te sluiten. In dat geval is het mogelijk om de einddatum van de kredietovereenkomst te verlengen. Alleen moet u er in dit geval rekening mee houden dat u de (hoge) maandelijkse kosten nog even zult moeten blijven doorbetalen waardoor de totale kostprijs van uw krediet nog hoger komt te liggen. Heeft u hier geen problemen mee, dan is dit in ieder geval de ideale oplossing voor mensen die twijfelen of ze hun aflossingsvrij krediet tegen de einddatum wel krijgen afbetaald.

Conclusie
Een aflossingsvrij krediet is en blijft een interessant krediet voor kredietnemers die wat onzeker zijn over de evolutie van hun financiële situatie. Wanneer u twijfelt of u het geleende bedrag tegen de einddatum van het krediet zult kunnen afbetalen wordt het al snel niet aangeraden om een beroep te doen op een gewone persoonlijke lening. Bij deze kredietvorm kan niet van de kredietvoorwaarden worden afgeweken tenzij u bereidt bent om hier een hoge boete voor te betalen. Bij een aflossingsvrij krediet onder de vorm van een doorlopend krediet is dat veelal wel mogelijk. De kostprijs van deze kredietvorm ligt wel hoe dan ook aanzienlijk hoger dan het prijskaartje van een persoonlijke lening, maar u krijgt er natuurlijk ook wel aanzienlijk flexibelere voorwaarden voor in de plaats. Een aflossingsvrij krediet is dus zeker en vast een interessant krediet, alleen niet voor iedereen.

Let op! Geld lenen kost geld